Září

Září

Pokračujeme ve sklizni plodové, letní listové i košťálové zeleniny a karotky.

Plody tykví podkládáme dlaždicemi nebo prkénky, aby nehnily.

Pór na záhonech chráníme netkanou textilií proti poškození stonků vrtalkou pórovou. Obdobně chráníme mrkev proti znehodnocení kořenů pochmurnatkou mrkvovou.

Ničíme vajíčka a housenky na košťálové zelenině, při menším napadení mechanicky, při větším postřikem. Bakteriální přípravek Biobit je hygienicky a ekologicky nezávadný. Z chemických přípravků lze použít Decis, Fast M aj.

Sklizené záhony oséváme rostlinami na zelené hnojení k obohacení půdy o humus a živiny. Na záhony, na nichž chceme v příštím roce pěstovat košťálovou zeleninu, však nesejeme hořčici ani řepku. Je to prevence šíření nádorovitosti kořenů.

Při vlhkém počasí ošetříme ještě rajčata Kuprikolem proti plísni bramborové.

Sejeme špenát a polníček pro jarní sklizeň.

U zeleniny určené k uskladnění postupně omezujeme zálivku.

Vytrvalou zeleninu, kořeninové a léčivé rostliny, které dlouholetým pobytem na jednom místě vyčerpaly půdu a ochabují již v růstu a výnosech, přesadíme na nové stanoviště s úrodnou, dobře připravenou půdou.

Sklizňové i jiné organické odpady ze zahrady průběžně kompostujeme.

Ve vyšších polohách vysazujeme podzimní odrůdy česneku, v teplejších oblastech o 2-4 týdny později, aby do začátku zimy pokud možno nevyrašil. Není vhodné vysazovat zahraniční konzumní česnek, který není přizpůsoben našim klimatickým podmínkám.

Pro dosažení ranější jarní sklizně vysazujeme koncem září až začátkem října na venkovní záhony předpěstované sazenice zimního salátu a ozimé kapusty.

Hrozí-li nebezpečí časných mrazíků, sklidíme včas plně vyvinutá rajčata a dáme je do tepla dozrát. Malé plody nepoužijeme.

OTEVÍRACÍ DOBA

Po - Pá:
8:00 - 18:30
So:
8:00 - 18:30
Ne:
8:00 - 18:30