Podle venkovní teploty větráme nebo utep1ujeme sklep, kontrolujme v něm zdravotní stav uloženého ovoce a kazící se plody odstraňujeme.
Při větších mrazech, námraze nebo sněhu na stromech přikrmujeme užitečné ptactvo.
Při chladném počasí lze ještě řezat výhony na rouby jádrovin.
Meruzalkové podnože s kořeny zabalenými do balíků (uvnitř z rašelinného substrátu a vně z mechu) umístíme ve skleníku nebo v jiné místnosti s teplotou alespoň 8-12 °C. Jakmile naraší, roubujeme na ně, většinou metodou p1átování, ve výšce zpravidla 100 cm angrešt, případně i červený či bílý rybíz. Výhony pro rouby si musíme včas nařezat a dobře uložit, aby nenarašily.
V případě potřeby vykopeme jámy pro jarní výsadbu ovocných dřevin.
Pro lepší opy1ení lísek a větší úrodu oříšků si uřízneme větévky s jehnědami a uložíme je ve vlhkém, chladném sklepě. Když se začnou na keřích objevovat červené blizny samičích květů, které mají tvar větších pupenů, přeneseme větévky s jehnědami do tepla a dáme je do nádoby s vlažnou vodou. Jakmile se začne uvolňovat pyl, poprášíme jím lískové keře.
Za bezmrazého počasí začínáme v teplejších oblastech s řezem rybízu a angreštu. Ukončíme ho pokud možno do poloviny března. Odstraňujeme nejstarší větve a nahrazujeme je mladými silnými výhony. U angreštu odstřiháváme bě1avé konce výhonů napadené americkým padlím.
Shrabeme poslední zbytky listí ze stromů a po povápnění je zkompostujeme. Tato prevence proti strupovitosti je velmi důležitá po předchozím mokrém roce, zejména tam, kde se choroba vyskytla ve větší míře.
Pokud již nehrozí silné mrazy, zem přihrnutou na podzim ke keřům révy vinné okopčíme.
Koncem měsíce začínáme provádět u ovocných dřevin vysazených na podzim základní řez stromkových korunek, resp. výhonů keřových sazenic.
Začínáme též prosvětlovat a zmlazovat starší stromy jádrovin s malými přírůstky.Větší řezné rány pečlivě zatřeme šedě tónovanou latexovou barvou s přídavkem Fundazolu nebo speciálním přípravkem na rány. Bujně rostoucí mladé stromy řežeme až za měsíc. Vyvarujeme se řezu peckovin, u nichž je k tomu vhodná až doba kvetení.
Třešně, višně a meruňky, které ještě nejsou ve stadiu mízy, můžeme za příznivých podmínek začít koncem měsíce roubovat – slabé výhony plátováním nebo sedélkováním, tlustší na kozí nožku. Slivoně, hrušně a jabloně roubujeme asi o 14 dní později.
Pokud nemrzne, lze od konce února až do poloviny března řezat révu vinnou. Při pozdějším řezu keře příliš “slzí”. Nejprve řežeme otužilejší odrůdy a keře u zdí, zejména mladé, později keře pěstované na volné ploše, starší keře a odrůdy choulostivější na mráz. Plodné odrůdy s velkými hrozny řežeme na 4-6 oček na 1 m2 půdorysné plochy připadající na keř, méně plodné odrůdy s malými hrozny na 10-12 oček.
Málo plodící přestárlé keře révy vinné je vhodné zmladit odříznutím starého kmene u země a vypěstováním nového kmene z rezervního výhonu.
Keře nevhodných odrůd révy vinné, zejména pokud hodně trpí plísní nebo padlím, můžeme na kořenovém krčku nebo i výše na kmenu přeroubovat odolnějšími odrůdami.
OTEVÍRACÍ DOBA