Srpen

Srpen

Pro pozdní sklizeň salátu a kedluben můžeme ještě počátkem měsíce vysazovat předpěstované sazenice raných odrůd.

Ve vyšších polohách seřízneme počátkem měsíce vrcholky rajčat nad čtvrtým vijanem plodů, aby do konce vegetačního období dozrály. V nižších, teplejších polohách to učiníme až koncem měsíce nad šestým vijanem.

Postupně sklízíme plodovou, letní listovou a košťálovou zeleninu.

Pokračujeme v ochraně proti plžům.

Mrkev chráníme během srpna a září netkanou textilií proti druhé generaci pochmurnatky mrkvové, jejíž larvy poškozují kořeny.

Sklízíme polorané brambory, cibuli pěstovanou ze semene, na jaře vysazený česnek a ranou karotku.

Za vlhkého a teplého počasí pokračujeme v ochraně rajčat, okurek a cukrových melounů proti plísňovým chorobám.

Pór přikryjeme netkanou textilií proti vrtalce pórové; její larvy poškozují stvoly, které pak zahnívají.

Pro ranou jarní sklizeň můžeme vysít na záhon do řádků ozimé odrůdy cibule ‘Augusta’ a ‘Hiberna’. ]ednotí se až na jaře, sklízejí se od května jako zelenačka, od června pro cibule.

Pozdní košťálovou zeleninu za sucha vydatně zavlažujeme a podle potřeby přihnojujeme. Na jejich listech ničíme vajíčka a housenky bělásků i můr.

Koncem srpna vyséváme do pařeniště zimní salát (‘Altenburský’, ‘Humi’) a ozimou kapustu ‘Arkta’ pro předpěstování sazenic.

Postupně přihrnujeme pór zemí, aby měl dlouhé vybělené a jemné stvoly.

Sbíráme a sušíme semena kopru pro setí v příštím roce i pro použití v kuchyni.

Do uvolněného pařeniště nebo na venkovní záhon můžeme ještě vysít pod netkanou textilii rané odrůdy ředkvičky.

U růžičkové kapusty lze seříznutím vegetačního vrcholu podpořit tvorbu růžiček, zejména v horních částech stonku.

Seřízneme a usušíme natě vytrvalých kořeninových a léčivých rostlin (tymián, yzop, šalvěj, rozmarýn, levandule aj.), aby ještě do zimy obrašily.

Semena ze suchých fazolových lusků vyloupeme a dáme na 1-2 dny do mrazničky, aby se v nich zničily případné larvy zrnokaza fazolového v jejich nejranějším stadiu. Pak necháme semena na papíře při pokojové teplotě oschnout a uložíme je ve sklenici se šroub ovacím uzávěrem v suchu a chladnu až do kuchyňské spotřeby nebo do výsevu. Nízká teplota nenarušuje klíčivost.